Vid inträffandet av en brottslig handling rekommenderas det starkt att du så snart som möjligt rapporterar händelsen till polisen. En tidig anmälan underlättar processen med att säkra bevis och underlättar för dig och eventuella vittnen att under förhör återberätta händelseförloppet. Genom detta blir en polisanmälan av central betydelse för att polis och åklagare ska kunna genomföra en fullständig utredning av brottet samt för att du ska kunna ansöka
om ersättning (skadestånd). Att utföra en polisanmälan kan upplevas som påfrestande. Det bör observeras att du alltid kan kontakta oss på Ponce Ponce De La Cruz Juristbyrå.
Juristbyrå för kostnadsfri rådgivning både före och efter att du har gjort en anmälan. Vi är redo att stödja dig genom hela processen.
Om en längre tid har förflutit sedan brottet inträffade, finns det för många brott preskriptionstider, vilket innebär att gärningspersonen efter en specifik tidsperiod inte längre kan åtalas för brottet. Även om preskriptionstiden har löpt ut, är det fortfarande teoretiskt möjligt att göra en polisanmälan, men det resulterar vanligtvis inte i en rättslig process.
Beroende på brottets allvar bestäms preskriptionstiden. När det gäller vissa synnerligen allvarliga överträdelser, till exempel våldtäkt och grov våldtäkt mot personer under 18 år, tillämpas ingen preskriptionstid. Preskriptionstiden för misshandel är fem år och för grov misshandel är den tio år. Brott som betraktas som mindre allvarliga, exempelvis ofredande, omfattas av en preskriptionstid på två år.
Det är av vikt att beakta att preskriptionstiden för sexualbrott mot barn påbörjas vid det att målsäganden når myndig ålder, det vill säga 18 år. Detta medför att om en individ som barn har utsatts för sexuellt ofredande, för vilket preskriptionstiden är fem år, löper preskriptionstiden ut först när personen har fyllt 23 år.